Index

Stikord


Baggrund
Mitfordiana. Nancy, Pam, Tom, Diana, Unity, Decca og Debo.

OBS:

Jeg skriver om nogle bøger, der interesserer mig. Jeg anmelder ikke for andre.

Om dette site

Jeg blev op­ta­get af em­net “Mit­for­di­a­na” for snart læn­ge si­den. Jeg har læst en mas­se om Mit­ford­er­ne og af dem, og ef­ter­hånd­en som jeg har læst og tænkt o­ver ting­e­ne, har jeg følt trang til at skri­ve om det. Det er selv­føl­ge­lig mit håb, at em­net også vil in­ter­es­se­re an­dre og må­ske give dem lyst til selv at læ­se me­re.

A Handful of Dust

Evelyn Waugh: A Handful of Dust

A Handful of Dust har været beskrevet som en af de bitreste romaner skrevet på engelsk. Den har fra starten de ingredienser, man forventer at finde i en salonfarce, men så sker der ting og sager hen ad vejen. Da jeg påbegyndte læsningen, syntes det hele mig underligt bekendt, og dog var jeg ret sikker på, at jeg ikke før havde læst bogen. Det viser sig, at bogen er filmatiseret, og at jeg har set en del af filmen. Den midterste del, for at være eksakt. Det er ikke så lidt, moderne menneskers kanalsurfen får dem til at gå glip af. Men nu ved jeg altså, at næste gang jeg ser “A Handful of Dust” annonceret på en eller anden kanal, skal jeg sørge for at se filmen fra begyndelse til slutning.

Sædernes forfald

I romanens begyndelse præsenteres vi for det unge par, Brenda og Tony Last, der bor på en gotisk rædsel af en herregård, der hedder “Hetton”. Sammen har de en søn, John. Brenda keder sig i ægteskabet og falder for flanøren og morsdrengen, mr. Beaver. Herfra udvikles handlingen, og det ville være synd at afsløre for meget af den. Blot kan jeg love, at der både kommer et bud på kvinders stilling i datidens samfund og vestlig civilisations “fortræffeligheder” sammenlignet med resten af verden. Det hedder sig, at Waugh trak på sine egne erfaringer fra skilsmissen fra “She-Evelyn”. Desuden symboliserer opløsningen af Last’ernes ægteskab det engelske mellemkrigstidssamfunds etiske opløsning. Det er “Bright Young Things” for fuld udblæsning, den sterile generation.

Slutning efter eget valg

Evelyn Waugh solgte i sin tid romanen som føljeton til et amerikansk tidsskrift. Amerikanerne kunne ikke acceptere romanen i den udformning, Waugh havde givet den. Imidlertid var det en god kontrakt, amerikanerne tilbød ham, så han skrev beredvilligt en anden slutning til det amerikanske marked. Den amerikanske slutning er også inkluderet i den nedenfor nævnte udgave af romanen. Så kan man selv vælge, hvis man synes, at den første slutning er for barsk.

Der er masser af satire i bogen, Waugh har haft et mere end godt øje til indretningsarkitekter, levebrødspolitikere, spiritister mv. Bare de navne, han har udstyret personerne med, er et studium værd.

Denne udgave er også forsynet med en indledning af den type, man tvinger gymnasieelever til at læse, samt et omfattende noteapparat, så man ikke lades i stikken under læsningen.

Titlen skulle have været A Handful of Ashes, vil rygtet vide. Men forlæggerne fik Waugh på bedre tanker. Som titlen er nu, kan man nemlig plage gymnasieeleverne med at lade dem finde flere referencer til T.S. Eliot's digt, The Wasteland, om nu noget sligt skulle være at finde i deres pensum.

Evelyn Waugh: A Handful of Dust, isbn 978-0-14-118396-1, Penguin Classics

Sidst opdateret 17-03-2017