Index

Stikord


Baggrund
Mitfordiana. Nancy, Pam, Tom, Diana, Unity, Decca og Debo.

OBS:

Jeg skriver om nogle bøger, der interesserer mig. Jeg anmelder ikke for andre.

Om dette site

Jeg blev op­ta­get af em­net “Mit­for­di­a­na” for snart læn­ge si­den. Jeg har læst en mas­se om Mit­ford­er­ne og af dem, og ef­ter­hånd­en som jeg har læst og tænkt o­ver ting­e­ne, har jeg følt trang til at skri­ve om det. Det er selv­føl­ge­lig mit håb, at em­net også vil in­ter­es­se­re an­dre og må­ske give dem lyst til selv at læ­se me­re.

"Brideshead Regained"

Michael Johnston: Brideshead Regained

En vis Michael Johnston satte sig i 2003 for at skrive en fortsættelse af Evelyn Waugh’s Brideshead Revisited. Som der står på omslaget: Det litterære selvmord er næsten uundgåeligt, når man vil forsøge sig på at skrive en fortsættelse til en af de mest kendte og elskede romaner i den engelske litteratur. Havde Michael Johnston dog bare læst dette, inden han gik i gang!

Omslaget er også forsynet med et klistermærke, der siger, at Evelyn Waugh’s efterladte ikke gik ind for dette værk. Næh, det forstår man så rigeligt. På grund af co­py­right­stri­dig­hed­er kan bogen kun købes på visse internetsider. Jeg kan kun sige: Don't bother!

Man skal ikke læse alle bøger til ende

Nu er jeg ikke færdig med at læse bogen, og det er ærlig talt heller ikke sikkert, at jeg bliver det. Men fra den læsning, jeg har overstået, kan jeg berette følgende: Bogen er en kulørt spændingsroman med en ret usandsynlig handling. Åh ja, hovedpersonen hedder Charles Ryder, kender en, der hedder Sebastian Flyte og har haft et forhold til dennes søster.

Dårlig "research"

Johnston har i øvrigt ikke studeret sit påståede forlæg særlig grundigt. F.eks. kalder han den tysker, der levede sammen med Sebastian i Marokko, for Klaus. Et hvert barn ved jo, at den ikke særlig indtagende person hed Kurt. En detalje, men dog en detalje, det ikke burde overstige Johnstons evner at få i orden. At han så ikke kan finde ud af det med katolicisme i moderne tid ct. agnosticisme får man så lade fare. Hvis man læser den med det for øje og i øvrigt kan lide kulørte spændingsromaner, så leverer den vel varen.

Ikke en anbefaling

Hvis man derimod vil vide mere om, hvad vej det gik for Charles Ryder i Evelyn Waugh’s version, ja så er der ikke meget at hente. Jeg vil i øvrigt mene, at der ikke var til en ret lang bog, hvis det var det, man var ude efter. I slutningen af Brideshead Revisited ser det temmelig sort ud, og man får bestemt indtryk af, at Charles Ryder, alt andet lige, har en strålende fremtid bag sig.

Herfra skal der altså ikke lyde nogen anbefaling af bogen. Når jeg har valgt at tage den med, er det kun for en ordens skyld. Bogen kaster på ingen måde noget nyt lys over perioden og da slet ikke over Mitfordsøstrene, deres liv eller virke!

Michael Johnston: Brideshead Regained, isbn 0-9542901-0-0, Akanos

Sidst opdateret 17-03-2017